14 okt 2019

Assistentiewoningen extra voordelig voor thuisverpleegkundigen

Thuisverpleging Freepik

We merken dat het voor thuisverpleegkundigen niet eenvoudig is om het concept van assistentiewoningen te verduidelijken tegen hun patiënten. Ook voelen we dat er een bepaalde weerstand is om hun patiënten door te verwijzen naar dergelijke woonprojecten. In dit artikel trachten we jullie in begrijpbare taal het concept van assistentiewoningen kort uit te leggen + het financieel voordeel voor thuisverpleegkundigen te verduidelijken.

 

Wat zijn assistentiewoningen?

Het begrip “assistentiewoningen” heeft de benaming “serviceflats” vervangen. Dit zorgt nog steeds voor misvattingen. Ook assistentiewoningen hebben als doel de 65-plussers een aangepaste woonomgeving te bezorgen waar veel mogelijkheden zijn tot sociaal contact en het helpen van elkaar. Weet ook dat 25% van alle bewoners jonger mogen zijn dan 65 jaar. Dus iemand met een beperking van 47 jaar is ook zeer zeker welkom.

 

Woonassistent ter ondersteuning

In een assistentiewoning is steeds een coördinator ter beschikkingen waarbij bewoners met hun familie terecht kunnen met al hun vragen rond thema’s zoals wonen, diensten en zorg. Deze coördinator noemen we een “woonassistent”. Deze woonassistent is er ook om alle zorgprofessionals (zoals o.a. thuisverpleegkundigen te ondersteunen). De woonassistent zal de thuisverpleegkundige op de hoogte houden rond specifieke bewoners maar omgekeerd ook. Op deze manier ontstaat er de mogelijkheid om hun gemeenschappelijke “klant” langer in een thuissituatie te laten wonen zonder hiervoor de kinderen nodeloos te belasten.

 

Wat is het voordeel van assistentiewoningen voor thuisverpleegkundigen?

Door bevragingen te doen in meerdere projecten hebben we vastgesteld dat thuisverpleegkundigen vaak bang zijn om hun patiënt door te verwijzen naar een assistentiewoning. Dit omdat de noodpermanentie door een ander team van thuisverpleging wordt gedaan. Met andere woorden, thuisverpleegkundigen zijn vaak bang om hun patiënt te verliezen.
In Residentie Guldendijk te Mechelen moet je geen angst hebben als thuisverplegingspraktijk! Integendeel!
Wanneer jullie als thuisverpleegkundigen een patiënt hebben in ons project zorgen wij ervoor dat, wanneer de bewoner een noodoproep plaatst, de noodoproep naar jullie 24/7 zal doorverwezen worden. Bovendien worden jullie voor deze interventie door de uitbater vergoed.

Aarzel niet ons te contacteren indien jullie hier vragen over hebben.